Assalammualaikum semua ;)
Dah lama x update blog kan..maaf..
memg ade bnyak benda nak story kat blog ni..tp masa 2 jd kekangan...
yer2 je kan...tanam anggur pon bz...yeke?hehe....bz watpa pon xtawla..actually..
even tanam anggur ni...hencik anwar selalu ajak kluar..luangkan masa yg masih bersisa sebelum dia mneruskan mnjadi perajurit negara selama 12 hari..lamenya...mesti rndu nanti..da brjauhan balik ni ace cedey plak..yewla kalo dye ade xace icau cngat law ade pape masalah..slalunya..dlam bnyak menda pon mesti dye la yg siap sedia mnawarkan khidmat..ble tetbe ujan turun..call jer..dye twos dtg dgn pantasnya..tetbe lapar ke..mcj jer..dye bawak la..lg2 bila ngidam nak makan laici kang..ble geram jer lpas kat dye..ble happy pon luah kat dye..ble nak nangis..nangis kat dye...dlam tmpoh 2 tahun hdup cam 2...semuanya dgan dia..xtaw camne nak hadapi bile hdup tnpa dia..even ari2 gadoh,alya xpnah bosan...jujur..hnya dia seorg yg mampu layan karenah alya..owg lain xtawla..tp xkan mmpu kot nak layan alya..alya yg bnyak songeh,bnyak karenah..tp,dye selalu ade d citu..mnjadi cgalanya untuk alya...terima kasih untuk cgalanya.. ;)
xtaw camne nak luah kat cnie..yg sy akan mrndui 12 ari tnpa awak tue..

12 ari tanpa gaduh ngan awak....
12 ari tanpa dengar awak bebel2 sy..
12 ari tnpa dengar sora awak ble bngun pagi tok colatt cubuh...
12 ari xdengar bnyi rgtone tok call n mcj2 awak..
12 ari tnpa call dr awak pagi2 tok kejut sy g keje..
12 ari tnpa mcj n call yg menemani sy saban malam..

hencik anwar ;)
jage dri baik2 yer...
awak jgn tggl colat nanti..jgn rndu2 sy...(berani,try la..)
sy Tggu awak balik..g bli kain baju raye nanti..
rndu2 sy claloo..ade mace mcj n call sy taw2..
jggn nakal2 kat cane... ;(

sy Doakan awak...dan saya setia menanti disini..engat 2.. ;)





Usai solat Subuh  sering menghadiahkan detik terbaik untuk bermuhasabah. Kita undur selangkah ke belakang untuk melonjak beberapa langkah ke hadapan. Merenung kesilapan dan kesalahan silam, betapa dungunya dan terburu-burunya sikap kita yang selalunya sangat merugikan.
Akibatnya, sering kita kehilangan sahabat terapat. Renggang dengan orang tersayang dan yang paling tragis kehilangan rasa hati yang lembut, halus dan beradab.
Namun, segera teringat kata-kata pengukuhan yang bersemi dalam hati (terutamanya akhir-akhir ini), “sebaik sahaja mengambil pelajaran daripada masa silam… lupakan dan pandanglah masa depan – yesterday ended last night!

Jika punya kesempatan carilah ruang untuk memohon maaf, memohon doa dan melakukan amalan-amalan baik sebagai penebus kesalahan silam. Jika tidak, bertekadlah untuk tidak mengulanginya. Jangan jadikan ia trauma yang menghalang pencapaian kita hari ini dan esok.  Menyesal itu baik, tetapi ia bukan belenggu yang menghalang kita untuk mencipta kebaikan dan kecemerlangan baru.
Ya, pagi ini mentari masih bersinar, awan gemawan masih mewarnai dada langit dan udara masih dapat kita hirup seadanya. Alhamdulillah syukur… Apapun yang akan berlaku, asalkan kita dekat dengan Allah, lurus, tulus dan telus dalam hati, kesilapan kita akan diperbaiki. Bukankah kesilapan ini bukti yang kita masih manusia? Lalu kita akan selalu dan sentiasa memperperbaharui taubat. Come what may…  pahit, kita belajar bersabar, manis… kita melatih diri bersyukur.
Hari ini dan hari-hari seterusnya pasti ada air mata dan ketawa, ada mudah dan payah, ada patah dan tumbuh, modal kita cuma satu, hadapilah segalanya sebagai hamba Allah. Mengaku lemah, untuk diperkukuhkan-Nya, mengaku jahil untuk diberikan ilmu, mengaku miskin untuk diperkayakan-Nya.

 Kita berusaha melurus segala tadbir, agar mampu menerima setulus segala takdir. Sentiasa mengharapkan yang terbaik, tetapi terus bersedia untuk hadapi yang terburuk.
Pesan ku buat diri dan sahabat-sahabat, kekalkan taubat. Istighfar dan selawat jadikan basahan bibir. Bila terlintas dan terjebak dengan dosa, bertaubat dan terus ‘hukum’ diri dengan melaksanakan satu kebaikan walaupun yang kita tidak suka. Ingat, orang yang sentiasa berlatih untuk berjaya ialah dia yang melaksanakan sekurang-kurangnya 3 perkara yang tidak disukainya (walaupun sangat perlu) dalam satu hari.
Apakah 3 perkara itu? Mungkin minta maaf kepada orang yang kita tidak sukai, mungkin membuat aktiviti yang selama  ini kita tangguhkan atau membuat panggilan kepada orang yang kita berhutang (sudah lebih masa tetapi belum berbayar). Carilah, carilah 3 perkara itu. Mungkin yang bersangkut dengan masa, harta, manusia atau dengan Allah. Ah, matahari telah cerah… mari kita melangkah. Tinggalkan segala resah. Pamitkan segala gelisah.

Hidup untuk memberi, bukan untuk membenci… siap siaganya untuk memberi senyuman, kebaikan, sedekah, kata-kata yang baik atau sekadar mendoakan.Memberi itu lebih membahagiakan daripada menerima. Tangan yang menghulur bunga mawar, pasti berbau harum. Jadilah tangan yang di atas, tangan yang selalu dan banyak memberi!
Ya, mentari kehidupan masih ada. Hari ini… esok? Belum tentu kita masih ada.. ;)



-pahrol mohd juoi-
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...